U heeft tijdens uw zakenreizen of vakantiereizen vast gemerkt dat bepaalde kamers, zoals 13 of 420, vaak ontbreken in hotels. Maar waarom is er in sommige etablissementen geen kamer 420 en 13? Laten we samen ingaan op de redenen achter deze merkwaardige verdwijningen.
De angst voor pech: kamer nummer 13
Het getal 13 wordt door veel culturen gezien als een teken van pech, wat grotendeels het gebrek aan kamers met dit getal in hotels verklaart. Dit populair geloof komt met name voort uit het feit dat Judas, de verrader die Jezus uitleverde aan de Romeinse autoriteiten, de dertiende discipel was die aan de tafel van het Laatste Avondmaal zat.
Triskaidekafobie: de irrationele angst voor het getal 13
Veel mensen lijden aan triskaidekafobie, een fobie die verband houdt met de angst voor het getal 13. Om te voorkomen dat hun klanten zich ongemakkelijk voelen, kiezen veel hoteliers ervoor om kamer 13 gewoon uit hun etablissement te verwijderen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze ook de 13e verdieping verwijderen, soms vervangen door een mezzanine of een ontspanningsruimte.
De legende van kamer 420
Als de afwezigheid van kamer nummer 13 zijn wortels heeft in religieuze overtuigingen, is die van kamer 420 gekoppeld aan een heel andere legende. Het getal 420 verwijst inderdaad naar de code die een groep Californische vrienden in de jaren zeventig gebruikte om aan te geven dat het tijd was om samen te komen en cannabis te consumeren. Sindsdien is de term 420 is uitgegroeid tot een internationaal symbool van marihuanagebruik.
Voorkom schade en diefstal
Om te voorkomen dat klanten in de verleiding komen om de bordjes met het nummer van kamer 420 te stelen of te vernielen, of zelfs om daar illegale activiteiten te organiseren, kiezen sommige hoteliers ervoor om dit nummer gewoon te negeren. Zo vermijden ze potentiële problemen met de wet en behouden ze de rust van hun vestiging.
Andere ontbrekende nummers: bijgeloof en tradities
Naast kamers 13 en 420 zijn er andere nummers die in hotels opzettelijk kunnen worden weggelaten, afhankelijk van culturen en tradities.
- Nummer 4: In Aziatische landen, vooral in China, Japan en Zuid-Korea, wordt het getal 4 als ongelukkig beschouwd omdat de uitspraak erg dicht bij die van het woord “dood” ligt. Het is daarom niet ongebruikelijk dat hotels in deze regio’s dit nummer niet gebruiken voor hun kamers.
- Nummer 17: In Italië wordt het getal 17 geassocieerd met pech vanwege de gelijkenis met het woord “VIXI” in Romeinse cijfers, wat betekent “Ik leefde” en kan daarom worden geïnterpreteerd als een voortijdige aankondiging van de dood. Italiaanse hotels vermijden dit aantal vaak liever, net zoals sommige luchtvaartmaatschappijen weigeren stoel 17 toe te wijzen aan hun passagiers.
Wanneer hotels de originaliteitskaart spelen
Maar geconfronteerd met al dit bijgeloof en legendes, kiezen sommige etablissementen ervoor om deze controversiële aantallen volledig over te nemen en er zelfs toeristische attracties van te maken.
Themakamers om op te vallen
Zo zijn er hotels waar kamer 13 is ingericht in het thema geluk, met geluksvoorwerpen of inspirerende quotes. Andere etablissementen hebben ervoor gekozen hun kamer 420 in te richten als een ware cannabistempel, met muurschilderingen, accessoires en boeken over deze plant.
Deze gedurfde initiatieven laten niet alleen toe om te spelen met gevestigde codes, maar ook om nieuwsgierige klanten aan te trekken die verlangen naar originele ervaringen. Dus, verre van een vloek, kunnen deze kamernummers een echte troef worden voor hoteliers die durven op te vallen.