Last van spam op WhatsApp? Zo pak je het aan

Last van spam op WhatsApp ? Zo herken en voorkom je het

Als je last hebt van spam op WhatsApp, ben je niet de enige. Steeds meer mensen krijgen ongewenste berichten, links of foto’s toegestuurd via deze populaire chat-app. Maar hoe herken je spam op WhatsApp en wat kun je ertegen doen? In dit artikel geven we je een aantal handige tips om spam te herkennen en te voorkomen.

Hoe herken je spam op WhatsApp?

Er zijn verschillende soorten spam die je kunt tegenkomen op WhatsApp. Om ze te herkennen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Hier volgen enkele kenmerken waarmee je spam op WhatsApp kunt identificeren:

Last van spam op WhatsApp ? Zo herken en voorkom je het
Last van spam op WhatsApp ? Zo herken en voorkom je het
  • Afzender: Kijk goed naar wie je het bericht heeft gestuurd. Als je de afzender niet kent of het nummer lijkt verdacht (bijvoorbeeld door een buitenlands netnummer), dan is de kans groot dat het om spam gaat.
  • Inhoud: De inhoud van het bericht kan je ook helpen bij het herkennen van spam. Vaak bevatten spam-berichten vage of verwarrende teksten, zoals “Klik hier voor gratis cadeaubonnen” of “Je hebt gewonnen! Claim nu je prijs”.
  • Links: Wees voorzichtig met het klikken op links in een verdacht bericht. Deze kunnen namelijk leiden tot phishing-websites of malware downloads.
  • Verzoeken om persoonlijke gegevens: Als een bericht je vraagt om persoonlijke informatie, zoals je bankrekeningnummer of wachtwoorden, is de kans groot dat je te maken hebt met spam.
  • Taalgebruik en spelfouten: Let op het taalgebruik in het bericht. Veel spam-berichten bevatten slecht geschreven teksten of veel spelfouten.
Lees ook:  Welke kamerplanten zijn giftig voor katten? Sommige kunnen dodelijk zijn voor onze katachtigen!

Wat kun je doen tegen spam op WhatsApp?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om spam op WhatsApp aan te pakken. Hier zijn enkele tips om spam te voorkomen en te verwijderen:

1. Blokkeer de afzender

Eén van de meest effectieve manieren om spam op WhatsApp te bestrijden, is door de afzender te blokkeren. Wanneer je iemand blokkeert, kan die persoon je geen berichten meer sturen. Om een afzender te blokkeren, open je het chatgesprek met die persoon en tik je op de drie puntjes rechtsboven in beeld. Kies vervolgens voor ‘Meer’ en daarna ‘Blokkeer’. Je kunt de afzender later altijd weer deblokkeren als je dat wilt.

2. Rapporteer spam

Door spam te rapporteren, help je WhatsApp om ongewenste berichten te identificeren en hun algoritmes te verbeteren. Om een bericht als spam te rapporteren, open je het chatgesprek en volg je dezelfde stappen als bij het blokkeren van een afzender. Kies in plaats van ‘Blokkeer’ voor ‘Rapporteer’. WhatsApp zal je vervolgens vragen of je het chatgesprek wilt verwijderen en de afzender wilt blokkeren.

Lees ook:  Hoe etherische oliën gebruiken voor een zeer effectieve reiniging van de vloer?

3. Verwijder ongewenste berichten

Als je een spam-bericht hebt ontvangen, is het verstandig om dit bericht te verwijderen uit je chatgeschiedenis. Dit voorkomt dat je per ongeluk op links klikt of gevoelige informatie deelt. Om een bericht te verwijderen, houd je het bericht ingedrukt tot er een menu verschijnt. Kies vervolgens voor ‘Verwijder’ en bevestig je keuze.

spam Whatsapp
spam Whatsapp

4. Stel privacy-instellingen bij

WhatsApp biedt verschillende privacy-instellingen waarmee je kunt bepalen wie je berichten kan sturen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat alleen mensen in je contactenlijst je berichten mogen sturen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’, vervolgens naar ‘Account’ en dan naar ‘Privacy’. Pas hier de instellingen aan naar jouw wensen.

5. Wees voorzichtig met het delen van je telefoonnummer

Hoe minder mensen je telefoonnummer hebben, hoe kleiner de kans dat je spam ontvangt. Wees daarom terughoudend met het delen van je nummer online of via andere kanalen.

Lees ook:  Maak met deze tips je eigen effectieve, ecologische en zuinige afwasmiddel

Tot slot: blijf alert

Hoewel de bovenstaande tips je kunnen helpen om spam op WhatsApp te voorkomen, is het belangrijk om altijd alert te blijven. Let goed op verdachte berichten en deel nooit zomaar persoonlijke informatie met anderen. Zo houd je jouw WhatsApp-ervaring zo veilig en prettig mogelijk.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Nieuws » Last van spam op WhatsApp? Zo pak je het aan