Hoe reinigt en onderhoudt u eenvoudig en moeiteloos uw PVC kozijnen?

PVC raamkozijnen staan ​​bekend om hun duurzaamheid en weersbestendigheid. Ze hebben echter regelmatig onderhoud nodig om hun nieuwe uiterlijk te behouden en een lange levensduur te garanderen. In dit artikel geven we je enkele tips om je PVC kozijnen op een gemakkelijke en effectieve manier schoon te maken en te onderhouden.

PVC kozijnen schoonmaken

Het reinigen van PVC-raamkozijnen is essentieel om ophoping van vuil en stof te voorkomen, die de kwaliteit van het materiaal na verloop van tijd kunnen aantasten. Hier zijn enkele stappen die u moet volgen voor een effectieve reiniging:

hoe pvc kozijnen schoon te maken
hoe pvc kozijnen schoon te maken?
 1. Verwijder puin en stof: Alvorens met de reiniging te beginnen, is het absoluut noodzakelijk om al het aanwezige vuil op het raamkozijn te verwijderen met een zachte borstel of een stofzuiger.
 2. Bereid een reinigingsoplossing voor: Meng warm water met een paar druppels afwasmiddel om een ​​zachte, niet-schurende oplossing te creëren.
 3. Maak de kozijnen schoon: Gebruik een schone doek gedrenkt in de reinigingsoplossing om zachtjes over het PVC-raamkozijn te wrijven. Pas op dat u niet te hard wrijft om krassen op het oppervlak te voorkomen.
 4. Spoelen met schoon water: Na het reinigen van het volledige oppervlak van het frame, spoelt u het af met een schone, vochtige doek om zeepresten te verwijderen.
 5. Droog de kozijnen: Veeg de frames af met een droge, zachte doek om watervlekken op het PVC te voorkomen.

Truc:

Om hardnekkige vlekken of sporen van kalkaanslag te verwijderen, kunt u witte azijn verdund in lauw water gebruiken. Breng deze oplossing aan op de vlek, laat enkele minuten inwerken en wrijf zachtjes met een schone, vochtige doek.

reinigen van pvc kozijnen
reinigen van pvc kozijnen

Onderhoud van PVC raamafdichtingen en -beslag

Naast het reinigen van de PVC-kozijnen, is het ook belangrijk om de afdichtingen en het beslag van uw ramen te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren en worden afgedicht. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van deze items:

 1. Controleer regelmatig de afdichtingen: Inspecteer de rubberen afdichtingen rond uw ramen op tekenen van slijtage of verslechtering. Vervang ze indien nodig door nieuwe afdichtingen om een ​​goede thermische en geluidsisolatie te garanderen.
 2. Fittingen smeren: Om de goede werking van de mechanismen voor het openen en sluiten van PVC-ramen te garanderen, moet u het beslag elke 6 tot 12 maanden smeren met een geschikt product, zoals siliconenvet.
 3. Reinig de spoorstaven: PVC-schuifraamrails kunnen vuil en puin ophopen, wat de werking ervan kan verstoren. Reinig deze rails regelmatig met een stofzuiger of een zachte borstel om verstoppingen te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen bij het reinigen en onderhouden van PVC-raamkozijnen

Om de kwaliteit en uitstraling van uw kunststof kozijnen te behouden, is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht te nemen bij reiniging en onderhoud:

onderhoud pvc kozijnen
onderhoud pvc kozijnen
 • Vermijd schurende producten: Gebruik geen producten die schurende deeltjes bevatten, zoals schuurpoeders, aangezien deze het PVC-oppervlak kunnen bekrassen en beschadigen.
 • Gebruik geen oplosmiddelen: Chemische oplosmiddelen, zoals aceton of terpentine, kunnen PVC aantasten. Kies zachte reinigingsmiddelen zoals afwasmiddel verdund in water.
 • Verf het PVC niet: De meeste PVC-raamkozijnen zijn ontworpen om de elementen te weerstaan ​​zonder te hoeven schilderen. Het aanbrengen van verf op PVC kan het uiterlijk en de kwaliteit ervan veranderen.

Truc:

Als u uw doffe of verkleurde PVC-kozijnen een nieuwe look wilt geven, kunt u een specifiek product gebruiken om PVC te renoveren, verkrijgbaar in bouwmarkten. Breng dit product aan volgens de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat de ruimte goed wordt geventileerd tijdens gebruik.

Regelmatige reiniging en onderhoud van uw PVC-raamkozijnen is essentieel om hun uiterlijk en prestaties door de jaren heen te behouden. Door deze tips op te volgen, geniet u van schone, luchtdichte en duurzame ramen en vermijdt u kostbare en onnodige interventies om ze te vervangen of te repareren. Twijfel dus niet langer, pak een doek, lauwwarm water en afwasmiddel en zorg voor je PVC kozijnen!

Lees ook:  Welke kamerplanten zijn giftig voor katten? Sommige kunnen dodelijk zijn voor onze katachtigen!
Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Nieuws » Hoe reinigt en onderhoudt u eenvoudig en moeiteloos uw PVC kozijnen?