Batch Cooking: de nieuwe trendy truc om tijd en geld te besparen

Het moderne leven wordt steeds hectischer, waardoor het moeilijk wordt om maaltijden voor de week te organiseren. Dit is waarom de Batch koken is een echte trend geworden voor mensen die tijd en geld willen besparen in hun dagelijks leven. Ontdek alles wat je moet weten over deze methode die steeds meer volgers trekt.

Wat is batch-koken?

De term “Batchcooking” komt uit het Engels en betekent letterlijk “batchcooking”. Dit is een methode waarbij de maaltijden voor de week in één keer worden bereid en vervolgens worden bewaard om er elke dag van te genieten. Het idee is dan ook om in het weekend 2 of 3 uur in de keuken te staan ​​om alle gerechten te koken die nodig zijn voor de lunch en het diner van de komende week.

Batch koken
Batch koken

De voordelen van Batch Koken

Bespaar tijd tijdens de week

Een van de belangrijkste voordelen van Batch Cooking is ongetwijfeld de tijdswinst. Als u een paar uur van uw weekend besteedt aan het bereiden van maaltijden voor de week, hoeft u inderdaad niet elke dag te koken, waardoor u ’s avonds vrije tijd vrijmaakt om te ontspannen, te sporten of te genieten van uw familie en vrienden.

Realiseer besparingen

Het vooraf bereiden van maaltijden biedt ook de mogelijkheid om geld te besparen door impulsaankopen te vermijden en voedselverspilling te beperken. Door uw recepten te plannen en een nauwkeurig boodschappenlijstje op te stellen, kunt u namelijk alleen kopen wat u nodig heeft, niet meer of minder, en zo uw budget beheersen.

topje van de batch cooking
topje van de batch cooking

Eet gezond en evenwichtig

Batchcooking bevordert ook een bepaalde discipline in voeding: door maaltijden op voorhand te bereiden, ben je meer geneigd om een ​​volledig en uitgebalanceerd menu te volgen. Zo is het makkelijker om de verleidingen van fastfood of bereide maaltijden te weerstaan ​​als je weet dat er thuis al een goede maaltijd op je wacht.

Hoe organiseer je jezelf om Batch Cooking zonder stress te adopteren?

Plan wekelijkse menu’s

De eerste stap in Batch Koken is het bepalen van de recepten die je deze week wilt koken. Deze planningsfase kan worden vergemakkelijkt door het gebruik van een tabel of een speciaal hiervoor ontworpen mobiele applicatie. Het ideaal is om gevarieerde recepten te kiezen, eenvoudig en snel te maken, en indien mogelijk met gangbare ingrediënten om het aantal te doen aankopen te beperken.

Maak een nauwkeurig boodschappenlijstje

Nadat de menu’s zijn gedefinieerd, moet een boodschappenlijst worden opgesteld met alle ingrediënten die nodig zijn voor de realisatie van de gekozen recepten. Vergeet niet om de hoeveelheden te controleren en rekening te houden met wat je al in je kasten hebt om te voorkomen dat je koelkast of vriezer te vol raakt.

Kook vooruit met de batch cooking
Kook vooruit met de batch cooking

Organiseer de kooksessie

Om de tijd die besteed wordt aan Batch Cooking te optimaliseren, is een goede organisatie belangrijk. Zorg voordat je begint dat je aanrecht leeg en schoon is en verzamel alle benodigde keukengerei en ingrediënten. Begin dan met de recepten die het langst nodig hebben om te koken (zoals vlees of stoofschotels), en ga dan verder met andere bereidingen.

Een paar tips voor succesvol batchkoken

  • Gebruik geschikte containers: Geef de voorkeur aan luchtdichte glazen of roestvrijstalen dozen om uw bereidingen in te bewaren, dit houdt de smaken intact en vergemakkelijkt de verdeling van porties.
  • Bepaalde bereidingen invriezen: Om te voorkomen dat uw gerechten na verloop van tijd bederven, aarzel niet om ze in te vriezen, vooral als u in grote hoeveelheden kookt. Zo kun je ze gedurende de week ontdooien wanneer je ze nodig hebt.
  • Varieer de texturen en smaken: Om niet moe te worden van uw maaltijden, moet u eraan denken om de geneugten te variëren door af te wisselen tussen warme en koude, hartige en zoete recepten, en door te spelen met de texturen (knapperig, smeltend, zacht, enz.).

Kortom, Batch Cooking is een praktische en voordelige methode om je week zo goed mogelijk door te komen en gezond te eten zonder uren in de keuken te staan. Dus overtuigd? Aarzel niet om het avontuur van batch koken, en ontdek de vele mogelijkheden van deze culinaire trend!

Lees ook:  Maak met deze tips je eigen effectieve, ecologische en zuinige afwasmiddel
Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Nieuws » Batch Cooking: de nieuwe trendy truc om tijd en geld te besparen